Гора Божа

   

    Про Почаївську Лавру знають багато людей. Знають і про те, що в Почаєві було кілька явищ Пресвятої Богородиці і Вона залишила на камені відбиток своєї правої стопи. Але, Почаїв не єдине місце, де були явища Пресвятої Богородиці і де вона залишала відбитки своїх ніг. Були явища Богоматері і відбитки її слідів і в Підкамені і на Божій горі ...

   

    Не менш шанованої віруючими є Божа гора, що в селі Великі Бережці Кременецького району на Тернопільщині. Божу гору в погожі дні можна бачити з лаврської дзвіниці.

Гора Божа біля Почаєва фото


    Про шанування Божої гори місцевими жителями можна багато не говорити, воно настільки велике, що золоте зображення її столоподобной вершини розташували на сучасному гербі Великих Бережцях (насправді ж верхівка її має дві вершини). За горе в селі визначають навіть те, якою буде погода: якщо з неї йде хоча б одна хмаринка, чекай дощу; якщо ж небо над горою чисте, то і погода буде хорошою.

    Втім, повагу пам'ятка здобула зовсім не за метеорологічні властивості, а за те, що, вона ще з княжих часів, з ІХ-Х ст., Як вважає дослідник Волині Володимир Рожко, була місцем подвижництва численних монахів. І саме там, розповідається в різних варіантах народних легенд, з'явилася Богородиця і залишила слід від своєї стопи. Відповідно до одного з таких переказів, за часів монголо-татарської навали Божа Матір зійшла на гору і гірко заплакала над нещастями бідних людей. Чудо побачили місцеві селяни, які ховалися від татар на вершині. Вони захотіли підійти до Богородиці, щоб поклонитися їй, але свята піднеслася на Небо, а на місці, де вона торкнулася землі, забив чистий джерело з цілющою водою. Ще одна легенда розповідає, що на Божій горі у давнину стояв оточений кам'яними стінами монастир, і якось під час чергового татарської навали його захисникам не вистачило води. Саме тоді на скелястій вершині з'явилася Божа Матір, а на місці явлення забило джерело. Богородиця заборонила захисникам торкатися до клаптика землі, на який вона ступила. Один з воїнів не послухався - монастир провалився під землю, а до наших днів з того часу залишився слід від стопи Діви Марії.

Божа гора фото

    І справді, на одній з верхівок Божої гори відвідувача зустрічають скелі та печери в них: одна - природна, але розширена ченцями, а інша - повністю рукотворна. Печери ці мають міцні двері.В одній з них розташована каплиця Святої Трійці. На вершині існування печер видають тільки невеликі димові труби від грубок всередині гори - свідоцтво, що подвижницьке життя в цьому місці триває досі. Ще один доказ - дбайливо доглянуте місце явлення Богородиці, розташоване на західному краю вершини: над ним стоїть імпровізована синя намет, відкрита до східної сторони - вівтаря, іконі Христа і підставки для свічок під відкритим небом. Люди моляться на Божій горі протягом цілого року і іноді біля підніжжя можна побачити цілі ряди автобусів і легковиків.

Божа Гора церква фото

    А ось на другий, поросла лісом, вершині гори стоїть новозбудована церква, під якою - ще одна печера. Це підземелля розширюють самі паломники. Печера «росте». Її глиняно-пісковиковий стелю покривають випалені полум'ям свічок хрестики.Підземелля висвітлюють тільки свічки - ті, що стоять в ніші біля копії Почаївської ікони Богородиці.

Божа Гора печера фото

    З каменю в зведенні капає вода ...

    «Називаємо ці краплі сльозами Божої Матері», - каже доглядач печери.

    Чоловік років двадцяти відмовляється називати своє ім'я і охоче розповідає, що воду, яка повільно стікає з каменю в печері, вважають цілющою. Втім, зцілень, які сталися на Божій горі, що не записують, як це роблять, наприклад, в Почаєві. Незаписані досі залишається і сама історія цієї святині.

Божа Гора печера паломники фото


    Що стосується назви Божої гори, то існує три версії її походження:

  • від імені князя антів Божа, про який писав готський історик Йордан; 
  • від назви слов'янського племені бужан; 
  • від чуда явлення Божої Матері.

    Вперше про пам'ятки документи згадують в XVI ст. Так, в 1555 р власник частини села Бережці Іван Бережецький скаржиться на купців, які не хочуть платити мито, об'їжджаючи Бережці за Божою горою. Уже в 1600 р Божа гора - межа володінь Ганни Гойської (Держком, Гостському), відомої покровительки Почаївського монастиря, і князів Бережецьких (Побережецкіх, Подбережецкіх) - складаються в далекому спорідненість з династією Ягеллонів.

    Після смерті А. Гойської Бережці повністю перейшли поміщикам Бережецький. Вони, як писав М. Теодорович, в XVI ст. позбулися свого княжого титулу. Саме в той час розвитком, відновленням оточуючих монастирів займався новий ігумен Почаївського монастиря (з 1602 г.) Іов (Залізо). Завдяки його старанням вдалося відновити печерні монастирі в Стіжку, Збаражі, Підкамені і на Божій горі. Як зазначає Володимир Рожко, ігумен Іов і сам неодноразово приходив з Почаєва на Божу гору, щоб там помолитися.

У XVIII ст. гору називали «Бужа». Завдяки спогадам мандрівника А. Рафальського відомо, що в 30-х роках ХІХ ст. на її вершині стояла каплиця, а в 1865 році її вже не було. Тоді ж в одній з печер там перебував чернець-відлюдник на прізвище Степанюк.

За оновлення каплиці Святої Трійці на Божій горі взялися тільки в 90-х роках ХІХ ст. воїни 42-го Якутського полку, який перебував в Кременці. Дерев'яну церкву приписали до приходу Бережці, але сталося так, що вона стала єдиним на прихід храмом - сільська церква згоріла в Першу світову війну. Каплиця ж перестоялая і Другу світову війну, а спалили її в 1960 р за наказом радянської влади. Чи не пощадили тоді і печери-келії - її підірвали в 1961-му.

«Коли в 1960 р комуністи закривали скит і знищували духовні пам'ятники на Божій горі, селяни почали просити одного з партократів не робити насильства, тому що Бог все бачить ... партократії з запалом став переконувати селян, що Бога немає, а якщо він є , то нехай забере у нього саме дорозі ... І Господь за блюзнірство виконав його прохання. Через дві години йому зателефонували і повідомили, що під час вибуху в лабораторії єдиною жертвою стала його дочка », - передає В. Рожко спогади Бережецьких старожилів в дослідженні« Стежками історичної Волині ».

Божа Гора джерело фото


    Відроджувати святиню почали після того, як Україна стала незалежною: облаштували місце, де, згідно з переказами, з'явилася Богородиця і стояв монастир, облаштували джерело і печери, а нещодавно збудували дерев'яну церкву. Паломники йдуть до Божої гори постійно, але більш за все їх збирається на Преполовеніе - свято, яке припадає на середину періоду між Великоднем і Вознесінням. Тоді на Божій горі служать особливо урочисті літургії.